Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je wilt er zijn voor anderen. Dan ben je helemaal op je plek in een verzorgings- of verpleeghuis, in de thuiszorg of in het ziekenhuis. Als verpleegkundige ben je daar verantwoordelijk voor de lichamelijke verzorging en begeleiding van de zorgvragers. Daarnaast geef je injecties, breng je infusen aan en verzorg je wonden.

Dit werk kun je als verpleegkundige ook doen in een ziekenhuis of een psychiatrisch centrum. Je draagt op deze manier bij aan de genezing van mensen. Of in ieder geval aan een betere kwaliteit van leven. Daarbij let je niet alleen op hun gezondheid, maar ook op hun woonsituatie en hun welzijn. Hierover onderhoud je met de zorgvragers en hun familie een intensief contact.Het zijn zaken die voor hen – en dus ook voor jou – belangrijk zijn. Je hebt een boeiende, afwisselende en ook heel verantwoordelijke baan.

Opleidingsinhoud

Wonden schoonmaken. Verbanden aanleggen. Medicijnen toedienen. Een injectie geven. Het zijn zo maar wat verpleegtechnische handelingen die je leert tijdens de opleiding Verpleegkundige. Daarnaast leer je ook hoe je verpleegkundige zorg plant en coördineert. Hoe je gezondheidsvoorlichting geeft.

Als verpleegkundige wil je er zijn voor anderen. Dat betekent dat je goed moet kunnen luisteren. Dat je goed moet kunnen omgaan met allerlei typen zorgvragers. Daarom besteed je in de opleiding veel aandacht aan je sociale vaardigheden.

De opleiding is breed opgezet. Aan het eind kies je voor een specialisatie in een werkgebied. Dat kan de zorg zijn in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuiszorg. Ligt de thuiszorg je beter, dan kies je daarvoor. Misschien trekt de zorg voor mensen met een beperking of met psychische problemen jou. Dan specialiseer jij je in de geestelijke gezondheidszorg. Na de opleiding kun je in vrijwel elke zorginstelling gaan werken.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

BuitenlandWil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

KeuzedelenEen deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

OndernemerschapTijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Voor de BBL niveau 4 opleiding op de Breestraat in Leiden geldt dat vanaf de start van het studiejaar tot 1 maart 2019 de BPV periode op school zal zijn. De studenten zullen dus per 1 maart in de praktijk gaan werken.

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL & BBL)
 • Leiden (Breestraat) (BOL & BBL)
 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Woerden (Polanerbaan)