Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Gaat je voorkeur uit naar het coachen van medewerkers binnen de kinderopvang? Vergroot dan je kennis met de opleiding Pedagogisch coach kinderopvang.

Deze praktijkgerichte opleiding op hbo werk- en denkniveau is voor iedereen die in de kinderopvang werkt en wil doorgroeien als Pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Je voorkeur gaat uit naar het coachen van medewerkers. Als pedagogisch coach sta je straks voor de mooie uitdaging om het pedagogisch handelen van medewerkers in de kinderopvang naar een hoger niveau te helpen. Dit doe je door het leervermogen van de medewerkers aan te spreken. Het leren van en met elkaar staat centraal. In de opleiding Pedagogisch coach kinderopvang benaderen we het pedagogisch handelen vanuit het perspectief van de coach.

Je leert jezelf beter kennen, de verschillende leerstijlen goed herkennen, situatie met een coachende bril te bekijken en pedagogisch beleid te vertalen naar pedagogisch handelen.

Opleidingsinhoud

De opleiding is opgebouwd uit twee modules die gecombineerd worden aangeboden:

 • Scholing voor pedagogiek 0-13 jaar
  Hierin staan de pedagogische kennis en vaardigheden, de methodiek van pedagogisch adviseren, interactievaardigheden, het vertalen van het pedagogisch beleid naar pedagogisch handelen en de kennis en vaardigheid van observatie technieken centraal.
 • Scholing voor coaching 
  Hierin staan het kijken met een coachende bril, een vertrouwensband opbouwen en onderhouden, het opstellen van individuele en groepsgerichte coachplannen, toepassen van gesprekstechnieken, het hanteren van ontwikkelingsgerichte feedback en het benutten van kwaliteiten van medewerkers centraal.

De opleiding start met een introductiebijeenkomst waarin je leert met een coachende bril te kijken naar een aantal belangrijke pedagogische thema’s.

Verschillende werkvormen

Werkplaatsen

De gehele groep komt 1x per twee weken bij elkaar. Dit noemen we een werkplaats. Deelname aan de werkplaats geeft kennis, inzicht en vaardigheden. Een werkplaats wordt altijd door twee specialisten begeleid: een docentpedagoog en een docentcoach. Er is veel ruimte voor individuele aandacht. Een werkplaats start met een korte behandeling en uitleg van de leerstof waarna de leervragen van jou als deelnemer centraal staan 

Individuele begeleiding

Een opleidingsgroep bestaat uit maximaal 14 deelnemers. Je krijgt individuele begeleiding van de een van de twee mentoren (de docentpedagoog of de docentcoach). Zij begeleiden je op een coachende manier in je leerproces. 

Werksessie (module coaching)

In aparte werksessies oefen je het voeren van coachgesprekken. Dit gebeurt in groepjes van minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers en vanuit de drie verschillende perspectieven: de coach, de coachee, de observator.

Studiebelasting en duur

De opleiding bestaat uit totaal 15 dagdelen van 3 uur (6 maanden):

 • 1 introductie bijeenkomst
 • 5 werkplaatsen in module 1 scholing voor pedagogiek 0 -13 jaar
 • 6 werkplaatsen in module 2 scholing voor coaching
 • 3 werksessies in module 2 scholing voor coaching

De studiebelasting is in totaal 95 uur. Dit is opgebouwd uit:

 • Introductiebijeenkomst, werkplaatsen en werksessies (15 x 3 uur = 45 uur)
 • Voorbereiding werkplaatsen, werksessies en maken van opdrachten (15 x 3 uur = 45)
 • Eindopdracht (5 uur)

Certificaat (branche erkend)

Op basis van je inzet en het positief afronden van je (eind)opdracht(en) ontvang je een door de branche erkend certificaat. 

Vanaf 2019 dient elke kinderopvang- en peuterspeelzaalorganisatie een pedagogisch beleidsmedewerker/coach te hebben. De opleiding Pedagogisch coach kinderopvang is door de branche erkend. Meer info over deze erkenning vind hier.

Toelatingseisen

Deze opleiding is op hbo-niveau. Om toegelaten te worden tot de opleiding beschik je over een opleiding op minimaal mbo4-niveau die kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster.

Kosten

De kosten per deelnemer zijn €1.945,- Dit is inclusief studiematerialen.

Informatie en aanmelden

Accountmanager Pauline Visser vertelt je graag meer over deze opleiding of kan je helpen om je direct aan te melden. Je kunt contact met haar opnemen via pvisser@idcollege.nl of 06 105 208 07.

Aanmelden

 Contact


 Locaties

Gouda
Leiden
Woerden
Zoetermeer